De lange tankene

"Trender fører til mot-trender. Det er til å bli glad av."

De lange tankene

Klikk, snap, svisj, pling - budskapene raser over skjermene våre.

Hjernene våre fores med lynkjapp kommunikasjon, og mantraet er: Får du ikke sagt noe på kort tid, får du ikke sagt det i det hele tatt. Skal du selge noe, må du selge det FORT. Skal du oppnå oppmerksomhet, har du noen sekunder før målgruppen din skroller seg videre.
   
Hjernene våre er blitt en slags blinkende alarmsentral, det klikkes og snappes, døgnet rundt for noen, kan jo gå glipp av noe, kan jo gå glipp av noe viktig som skjer.
    
På gaten, på T-banen, på fotgjengeroverganger, foran rattet, under middager, vi følger med og følger med og følger med. I et halsbrekkende tempo. Bilder som treffer netthinnen med et brak og blir borte like fort. Videoer, tekster, de forsvinner med et svisj, så kommer det noe nytt, så kommer det noe nytt.

Les også: Hemmeligheten inne i papiravisen

Da Steve Jobs gikk på kurs i kalligrafi

Jeg er mor til en gutt og en jente i begynnelsen av 20-åra. De har vokst opp i dette digitale tempoet, de har hjerner som har tilpasset seg snap og svisj. (I motsetning til min antikvariske hjerne, som husker tiden da jeg samlet på glansbilder og servietter, og Steve Jobs gikk på kurs i kalligrafi.)

Men så: Datteren min, Hannah, ringte til meg her om dagen. «Mamma, i dag hørte jeg på en podcast som varte i to og en halv time. Den var kjempebra, og jeg ble så inspirert», sa hun. TO OG EN HALV TIME. Er det mulig???? Med en kanadisk psykologiprofessor som snakket lenge og temmelig komplisert om psykologi, filosofi, politikk og biologi.

Og sønnen min, Birk, han sitter også og ser lange videoer på YouTube med personer som bare holder foredrag om noe de har innsikt i. Som Jordan B. Peterson, den nevnte psykologiprofessoren, han er 56 år gammel (!) og en av YouTubes største suksesser. Over 50 millioner har sett videoene hans. 50 millioner, de fleste av dem unge mennesker – og da snakker vi om visuelt dårlige mobilvideoer!

Innhold med mening

Ungene mine vil ha innhold med mening. Ungene mine hører på smarte mennesker som får tid til å resonnere ferdig, de hører på de lange tankene! Tanker som ikke blir forstyrret av tabloide programledere eller journalister som prøver å finne en oppsiktsvekkende eller kritisk vinkling innenfor et stramt tidsvindu.
   
Trender fører til mot-trender.
   
Det er til å bli glad av.

Trude Nergaard i Metro Branding
Trudes Nergaards største styrke er å fortelle historier gjennom både levende bilder og ord. Som videofotograf behersker hun mange sjangere – fra kjappe redaksjonelle filmer til større reklameproduksjoner. Hun har bakgrunn som journalist fra flere av Norges største aviser, og har også mange års erfaring som tekstforfatter. Denne kompetansen tar hun med seg inn i jobben som videofotograf. Trude kan mye om hvordan man snakker tydelig til en målgruppe, og hun kan ta hånd om en produksjon helt fra manus til ferdig klippet video. Hun er utdannet ved Norsk Journalisthøgskole, har fagene psykologi og pedagogikk fra Universitetet og er i tillegg utdannet Gestaltterapeut fra NGI.

Relatert: