Fagprat

Filme med mobil

Det beste kameraet er det du faktisk har med deg. Film med mobilen!

Med dagens smarttelefoner kan du lage veldig bra filmer – og med små grep kan du bli en bedre videofotograf. Her er 10 gode tips!

1. Planlegg

Tenk igjennom det du skal gjøre å forhånd. Hva skal du fortelle? Hvem skal du fortelle det til? Skal du intervjue noen? Hva skal du spørre om? Hvordan kan du gjøre det kort og tydelig? Og hvordan ser det ut der du skal filme? Kanskje du kan se for deg noen klipp du trenger!

2. Unngå de dumme fellene

Tørk alltid av linsa på mobilen før du filmer. Dette er veldig lett å glemme, og da får du tåkete bilder. Og pass på hvordan du holder hendene dine, ikke dekk linsa eller mikrofonen!

3. Se på lyset

Mobilkameraet kan ikke trylle fram fine bilder i dårlig lyssetting. Lys er et omfattende tema, men her er noen enkle regler når du filmer med mobil:

  • Hvis du skal filme et ansikt er det ofte best at lyset kommer litt fra siden inn på ansiktet. Sjekk at du ser glimt/lys i begge øynene.
  • Ikke film mennesker i motlys hvis du ikke har en god, kreativ grunn til det.
  • Unngå å filme ansikter i sterk sol midt på dagen – da vil det bli skyggepartier i ansiktet.
  • Alt lys har farger! Utelyset er blått, innelyset er ofte gult. Hvis mulig: Sørg for at du ikke får for mye blandingslys, altså lys med både blått og gult samtidig, på motivet ditt.
  • Hvis du filmer et sted hvor det er store kontraster mellom lys og skygge: Ikke beveg kameraet mellom lyse og mørke steder. Da vil automatikken «skifte lys» midt i klippet på de fleste telefoner. (Dette kan løses manuelt, se punkt 5).

4. Sjekk innstillingene på mobilen

Sjekk innstillingene på mobilen din. Gå til kamera-ikonet under «innstillinger», sjekk at du tar opp video på 1080p HD ved 30 bps. (Gjelder iPhone). Dette er en bra standardinnstilling som gir god kvalitet.

Et bilde som inneholder tekst, person, elektronikk, mobilAutomatisk generert beskrivelse
På iPhone: Huk av for 1080p ved 30 bps under kamerainnstillinger for god kvalitet på filmen.

5. Ikke stol blindt på mobilen

Smarttelefonene er lure, men automatikken har sine begrensninger. Det er kjedelig å komme hjem med klipp hvor motivet er uskarpt eller lyset er helt feil. Du kan selv styre lys og skarphet, og det er ikke vanskelig:

Når du har motivet ditt på mobilskjermen – trykk på skjermen der du vil ha riktig skarphet/fokus og riktig lys – hold fingeren der til du ser symbolet AE/AF-lås. (Gjelder Iphone). Da låser du innstillingen uansett hvordan du beveger kameraet på resten av det samme klippet – og du er sikret at motivet ditt er i fokus og riktig lyssatt.

Designtrender som jobber for merkevaren din

6. Riktig fokus

Det er lettest å få riktig fokus/skarpe bilder når det er mye lys. Noen hovedregler her:

  • Når lyset er dårlig må du holde kameraet så stille som mulig.
  • Objektet/personen må holde seg i ro i dårlig lys.
  • Når du skal filme en person: Fokuser på det nærmeste øyet.
  • Bruk AE/AF-lås (se tips nummer 5).

7. Kamerabevegelser er gøy, men

En typisk nybegynnerfeil er å bevege alt for mye på kameraet under filmingen. Lek deg gjerne, men det er lurt å starte forsiktig og øve seg på å holde kameraet stille. Litt bevegelse er fint, mye bevegelse kan bli veldig rotete. Varier gjerne mellom stille klipp og klipp med bevegelse.

Et bilde som inneholder person, innendørsAutomatisk generert beskrivelse
Mye bevegelser blir fort rotete. Hold mobilen mest mulig stille under filming og bruk gjerne en mikrofon

8. De fine bildene

Når du filmer, må du tenker som en fotograf. Du skal komponere bilder! Det er ingen hjelp i mange klipp dersom ingen av dem er bra.

  • Se på bakgrunnen! Ødelegger den for hovedmotivet ditt? Stikker det noe opp fra hodet til personen i fokus?
  • En flat vegg er ofte en kjedelig bakgrunn. Finn steder hvor du får dybde, uten at bakgrunnen er for rotete.
  • Hvordan kan bakgrunnen illustrere det personen sier?

Les også: Hvordan skape engasjement på Instagram

9. Den viktige lyden

Video er også lyd! Det hjelper lite med fine klipp dersom lyden er helt katastrofal.

  • Finn så rolige steder som mulig hvis noen skal snakke.
  • Kjøp en mikrofon som du kobler til telefonen din. Det finnes flere bra, enkle mikrofoner som gir deg veldig mye bedre lyd.
  • Gå tett på med mikrofonen.

10. Kunsten å klippe

Du kan redigere ned et enkeltklipp i bildemappa på iPhone, grei løsning hvis filmen din består av bare ett klipp. Skal du sette sammen flere klipp, må du bruke et redigeringsprogram, som for eksempel iMovie.¨

Prøv, da vel – det er kjempegøy!

Trude Nergaard er videofotograf i Metro Branding og behersker mange sjangere, fra kjappe filmer for sosiale medier, til større reklameproduksjoner. 

Ønsker du å følge mer med på hva vi driver med? 👀 Meld deg på vårt nyhetsbrev!