Tenk innenfor boksen!

Min jobb handler i stor grad om å drepe kreative ideer, skriver vår kreative leder Richard Wold.

Tenk innenfor boksen!

Skal du vinne kunder, markedsandeler og konkurransekraft, tenk innenfor boksen!

Min jobb handler i stor grad om å drepe kreative ideer. Ganske ironisk! Særlig når jeg jobber som kreativ leder i et strategisk kommunikasjonsbyrå.  

Men jeg kan enkelt forsvare det. Det å utvikle kreative konsepter handler ikke om å tenke utenfor boksen, men om å tenke innenfor! Alt som ikke leverer på strategien, eller på det vi faktisk blir målt på, har ikke livets rett. Så enkelt er det. 

For mange kreative kortsiktige kampanjer

Som markedsfører eller byrå kan du kanskje fnyse av dette, avfeie det som en selvfølgelighet og tenke:

– Jeg vakler aldri på strategi.
– OK! 

Både markedsavdelingene og byråbransjen er blitt flinkere. Samtidig tør jeg påstå at det fortsatt er for mange, mer eller mindre kreative kampanjer med kortsiktige perspektiver. Kampanjer som virker gode, til og med godt, der og da. Men tenker du litt lengre og ser på kampanjen i en større sammenheng? Bygger denne kampanjen merkevaren og omdømmet? Ivaretar den de mer langsiktige strategiske målene? 

Les også: Internasjonal undersøkelse om content marketing

Kreativitet satt i system


Poenget er at kreativitet bør være drevet av en merkevareplattform og en forretningsstrategi, og ikke av kreative uttak du omtrent bare setter logoen din på. Det å posisjonere seg med en tydelig stemme over tid, det å ta en rolle, krever mer enn en god kampanjeidé.

Lykkes best innenfor boksen


De gangene vi i Metro Branding lykkes best med kommunikasjonen, er når vi sammen med kunden lager en boks vi kan tenke kreativt innenfor. Jo mindre boksen er, desto bedre blir det. 

Det kreative er viktig, men i våre dager har innsikt i hva som gir relevans og nytte for kunden din, sammen med strategisk måloppnåelse og helhetlig virkemiddelbruk, blitt vel så viktig.

Jeg er mer glad i å se det store bildet, enn å tenke utenfor boksen. Skal du vinne kunder, markedsandeler og konkurransekraft bør du skaffe deg en boks.

Her er et par nær døden-opplevelser fra 2016, ganske selvforklarende:

Pizza Hut #pizzabump
Byrå: Grip Limited, Toronto

Bergedorfer Beer «pregnant»
Byrå: Jung von Matt, Hamburg

Bergedorfer Beer «pregnant»

Bergedorfer Beer «pregnant»: Typisk eksempel på kreativ kampanje som ikke bygger merkevare over tid, mener kreativ leder i Metro Branding, Richard Wold.

Richard Wold, Kreativ leder i Metro BrandingTa gjerne kontakt med Richard Wold hvis du ønsker et konsept som bygger merkevaren din, i stedet for å bryte den ned.